vit jul??

Helt otroligt, trodde verkligen inte att det skulle bli nån snö runt jul! Hoppas den stannar ett tag nu bara. Idag var vi ute och åkte pulka på fm, första gången för Hampus och han älskade det!
Blev en runda i skogen med pulkorna, fast då fick Pierre knyta ihop pulkorna å dra båda. Mina fogar protesterade...

Har även hunnit med ett besök hos bm idag. Bebis är fixerad, den ligger så långt ner den kan komma nu utan att ramla ut typ.. Skulle inte göra något om den ville komma ut snart. Iom att den ligger så långt ner så är det lite jobbigt att röra sig nu, känns som att jag går omkring med en fotboll mellan benen. Inte såå skönt.... Kan inte bära några tunga saker heller, korta sträckor går bra, men sen är det ajaj i fogarna. Skönt att det snart är dax . :-)


Ska nog göra barnen sällskap i sovrummet nu, ögonen börjar ramla ihop..


Godnatt!

godaste lussekatterna!!

Bakade lussekatter idag, trodde ett tag att det skulle gå åt helvete eftersom strömmen försvann strax innan de skulle in i ugnen, men den kom tillbax efter ca 20 min. Lussekatterna blev riktigt goda, luftiga och helt perfekta.
Lägger in receptet ifall nån känner för att baka. :-)




Hinner inte skriva nåt mer idag, dax att stoppa  lilleman i säng.

LUSSEKATTER
Ingredienser

* 50 g jäst för söta degar (1 paket)
* 150 g riktigt smör
* 5 dl gammeldags mjölk
* 250 g Kesella gourmet
* 2 pkt saffran (1 g) + 1 sockerbit
* 2 dl vit baksirap
* 1/2 tsk salt
* drygt 18 dl vetemjöl
* 3 tsk bakpulver
* russin
* ägg till pensling


Gör så här:
Lägg russinen i blöt i en skål med vatten.
Smula jäst i en bunke.
Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i. Låt saffranen "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen!).

Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om. Ha genast i sirapen.

Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver).

Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen eller nära ett element.

Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. Forma degen till lussebullar.

Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge!

Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat
.
 

det närmar sig jul!

Är såå sugen på massa god julmat, fast jag kommer ju antagligen inte kunna äta mkt.. :-( Får hoppas att det blir mat över så jag kan ta med matlåda hem. Idag var tomten förbi vårat hus, kikade in i fönstret! Får se om han dyker upp nån mer gång. :-D

Imorrn ska jag nog åka med mor till skövde, katten är dålig igen. Hoppas de hittar felet och att lite medicin hjälper. Jobbigt när pälsklingarna blir sjuka.
Och på tal om sjuka djur så trodde de i stallet att S var sjuk en dag förra veckan. Medryttaren var ute och gick med honom och han vinglade och gick å spände sig. Jag åkte dit bara för att konstatera att han varit kissnödig under promenaden. Min knäppishäst vill inte kissa ute när det är hårt i backen, det skvätter ju på benen... Stackarn hade gått i hagen hela dan utan att kissa, inte lätt att gå ut å gå då. :-)
Den andra knashästen har äntligen blivit bra i fötterna, han kan både galoppera å bocka när jag tycker att vi ska skritta en liten sväng.. Nu får han äntligen gå ute på dagarna, med kompis. Hoppas nu bara att han inte blir sjuk igen, men om han bara fortsätter gå ner i vikt så ska det nog inte va nån fara.



Sen har vi konstaterat här hemma att barn lär sig jäkligt snabbt..... För några dagar sen gav P mitt bankomatkort till hampus och sa till honom att ge det till mig. Då tar han kortet, går fram till en av deras leksakstelefoner och drar kortet mellan knapparna, precis som när man betalar med kortet i en affär. :-)
Han har snappat upp massa grejer det sista, idag när jag öppnade ugnen för att ta ut maten backade han 2 steg och sa "ajaj". Lilla godingen, han blir stor så fort!
Alexander har kommit in i en "vill vara vuxen period". Han försöker prata sådär vuxet som han hör att vi gör, låter helt underbart! :-)


Känns som att det är dax att krypa ner i sängen, har sovit dåligt 2 nätter pga av snorig Hampus och massa onda förvärkar. Hoppas det blir lite mer sömn inatt.

Natti


RSS 2.0